ISO9001 & ISO14001

Het begin

Tailor & Stitch produceert duurzame kleding, met het oog op de mens en de planeet. Hierin vinden wij het van groot belang om ook continu te innoveren en verbeteren. Daarom besloten wij begin 2023 om een ISO14001 normering te behalen. De ISO14001 normering spreekt over een milieumanagementsysteem die bedrijven helpt om de impact op het milieu inzichtelijk te maken en te verkleinen.

Dit was echter niet genoeg voor ons. We wilden een stap verder gaan en besloten ook de ISO9001 normering te behalen. De ISO9001 spreekt over een kwaliteitsmanagementsysteem. Dit kwaliteitsmanagementsysteem helpt bedrijven om continu te kijken naar kansen en risico’s zowel extern als intern en daarop te acteren.

Plan

De ISO-normeringen werken met een plan, do, check, act-cyclus. Dit stimuleert continue verbetering. Dit begint bij de “Plan”. In deze “plan” fase zijn wij kritisch naar onszelf gaan kijken om te achterhalen waar onze grootste risico’s en kansen liggen.

Do

De risico’s en kansen die zich zowel intern als extern voordoen zijn inzichtelijk gemaakt. Op basis daarvan hebben wij een meerjarenplan opgesteld om continu te verbeteren. Hierin gaan wij systematisch te werk om uiteindelijk nog mooiere en betere bedrijfs- en werkkleding te kunnen leveren.

Check

Nadat wij de verbeteringen hebben doorgevoerd gaan we deze verbeteringen evalueren. Hoe efficiënt was het verbeterproces en wellicht nog belangrijker; hoe effectief is de verbetering? Dit is een stap waarin wij klanten ook graag meenemen want feedback van de klant vinden wij enorm waardevol.

Act

We hebben onze verbeteringen geëvalueerd en deze wellicht met de klant besproken. Daarna is het van belang om als er afwijkingen waren deze in de toekomst te voorkomen en daarnaast de verbetering te borgen. We willen tenslotte niet terugvallen in oude gewoontes.

Een succesverhaal

Plan

Terugkomend op de ontwikkelingen m.b.t. duurzaamheid: Hierin hebben wij ook een succesverhaal. Zowel vanuit de politiek, klanten en eigen initiatief begrepen wij al snel het belang van een duurzame kledinglijn. Hierin zijn duurzame kwaliteiten van belang, maar het moet ook goed zitten en lang mee gaan. Een echte uitdaging!

Do

Bij werkkleding is draagcomfort wellicht nog wel belangrijker dan bij normale kleding; je draagt het tenslotte 5 dagen per week als je fulltime werkt. Een goede pasvorm en de juiste stof is cruciaal.

Wij gingen de uitdaging aan en ontwikkelden een kledinglijn gemaakt van 100% rPET Polyester. Dit is duurzamer dan bio-katoen of een blend daarvan. Dit polyester wordt gemaakt van plastic dat uit de zee wordt gevist. Daarnaast kenmerkt onze rPET kledinglijn zich door zijn draagcomfort, slijtvastheid, kleurechtheid en is het eenvoudiger te recyclen door het gebruik van een monostof.

Check

Wij waren zelf al snel overtuigd van onze eigen 100% rPET kledinglijn. Het zijn echter de klanten die het moeten dragen. We hebben daarom in samenspraak met klanten uitvoerig draagtesten gedaan. Op deze manier konden wij de klanten ervan overtuigen dat duurzame kleding lekker kan zitten en konden wij pasvorm optimaliseren.

Daarnaast zijn er grondige testen gedaan op de kleding om zeker te zijn van dat het lang mee gaat. Deze testen bestaan o.a. de slijtvastheid, kleurechtheid, pilling, snagging en het testen van verschillende finishes.

Act

De resultaten uit de controle waren positief en eventuele feedback is verwerkt. We kunnen nu actief de nieuwe duurzame kledinglijn gemaakt van 100% rPET aanbieden naar andere klanten! Daarnaast blijven we altijd open staan voor feedback en blijven wij ons verder verdiepen in andere mogelijkheden voor duurzame kledinglijnen.

Wil u graag meer weten over onze ervaring met het behalen van ISO, of bent u benieuwd wat onze ISO-certificatie voor u betekend als dealer of drager van de kleding?

Neem dan contact met ons op via hier!